Beograd, Borca
061 66 55 435
info@jednostavanwebsajt.com

Domen

stvarno jednostavno

WWW.DOMEN.COM

Domen za početnike

             Domen predstavlja adresu Vašeg sajta. Ono što je za nas jedinstveni matični broj gradjana ( JMBG ) u stvarnom svetu – to je domen za Vaš sajt na internetu. Koristeci analogiju postanskog sanduceta – adresa samog postanskog  sanduceta jeste naziv domena tj domen koji imate.  Sadrzaj sanduceta  predstavlja sajt, dok hosting predstavlja upravo samo  postansko sanduce.

Naziv domena predstavlja jedinstveno i unikatno razlikovanje Vašeg sajta od ostalih trenutno prisutnih sajtova na internetu. 

          Sam naziv domena se može razlikovati po odabiru nastavka domena.

sajt: www.primer.com i www.primer.rs  ili vec www.primer.co.rs // predstavljaju 3 različita domena, iako im je osnova ista, razlikuju se u upravo prisutnom domenu. (com, rs, co.rs ..).

Dok npr www.markokraljevic.com i markoKraljevic.com predstavljaju identican domen – tj ne postoji razlika pisanja velikim ili malim slovom. 

Naziv domena

               Izaberite naziv – ime domena pažljivo – preporučuje se da naziv domena bude povezan sa nazivom firme, ili onim što želite da predstavite na svom web sajtu. U slučaju da nakon nekog vremena želite da prodate posao ili firmu onda treba razmisliti o nekom univerzalno neutralnom nazivu domena. Npr zamislite da imate domen markopetrović i da želite da prodate domen, koliko kupaca bi ste imali? Dok sa nazivom dizajnstudio mogućnost prodaje domena je mnogo veća. 

Koji domen odabrati

Sledeća dilema nakon odabira i naziva samog domena jeste upravo koji domen tj laičiki rečeno nastavak odabrati. rs, srb, co.rs predstavljaju domene na teritoriji Republike Srbije i kao takvi namenjeni su prevashodno za njene građane, dok com,net,org i ostali modeli predstavljaju svetske pristupačne modele domena.

 

           Odabir je na Vama, ako je Vaše preduzeće  orjentisano ka radu sa lokalnom preduzećima onda definitivno treba uzeti Rs tj nacionalni domen. Dok ako više ste orjentisani ka inostranstvu onda je com možda sa te strane prihvatljiviji

 

Ps. odaću Vam malu tajnu – današnja cena com i rs naziva predstavlja negde oko 10 dolara za com i rs oko 2000 dinara (co.rs je značajno jeftiniji oko 900 dinara), čime ste pokrili Vaše prisustvo na internetu u oba oblika.  

Prilikom kupovine oba domena pravi se samo jedan sajt, dok drugi sajt samo vrši preusmeravanje,tako da sa te strane nemate dodatnih troškova sajta, dok u budućnosti možete kasnije i napraviti totalno drugačiji sajt i time ih diferenciriati prema klijentima – Srbija / Inostranstvo

 

ww.primer.com ili www.primer.rs (vaš domen je u okviru nekog internacionalnog ili nacionalnog domena).  

Gde kupiti domen

Kupovina domena zavisi upravo od Vašeg odabira nastavka domena koji ste se odlučili. Tako npr nastavci u Srbiji imaju sledeći hijerarhiju

  • RS – namenjen svim zainteresovanim korisnicima
  • CO.RS – namenjen poslovnim korisnicima
  • ORG.RS – namenjen svim ostalim korisnicima koji su pravna lica
  • EDU.RS – namenjen obrazovnim ustanovama i organizacijama
  • IN.RS – namenjen fizičkim licima
  • AC.RS – (delegiran) namenjen akademskoj i naučno istraživačkoj mreži Srbije
  • GOV.RS -(delegiran) namenjen je za državne organe Republike Srbijehttps://www.domen.rs/

Kupovina domena u Srbiji

Prilikom kupovine domena u Srbiji, neophodno je da su ispunjeni  uslovi domena iz gornje tabele. Tako na primer fizičko lice može da kupi domene rs, srb i in.rs, od.rs dok ostali domeni pripadaju drugim navedenim grupama. 

1 ) Korak – Proveriti da li je željeni domen dostupan 

2 ) Korak – Kupovina domena kod ovlašćenih registara  

P.s prilikom kupovine domena obratiti pažnju i na cenu obnove domena (to je cena koja će se plaćati nakon isteka prve godine )

3 ) Nakon kupovine, na Vašem mejlu dobijate podatke da se registrujete kod ovlašćenog registra čime dobijate pravo korišćenja domena. Sve sto je neophodno jeste podestiti DNS servere da gledaju na hosting , ali o njima ćemo nešto kasnije. 

Kupovina domena online

Prilikom kupovine domena online neophodno je odabrati domene koji odgovaraju našim potrebama.

1 ) Korak – Proveriti da li je željeni domen dostupan 

2 ) Korak – Kupovina domena kod ovlašćenih online registara,to mogu biti razne firme goDaddy, NameCheap i mnoge druge kompanije 

P.s prilikom kupovine domena obratiti pažnju i na cenu obnove domena (to je cena koja će se plaćati nakon isteka prve godine 

3 ) Nakon kupovine, na Vašem mejlu dobijate podatke da se registrujete kod ovlašćenog registra čime dobijate pravo korišćenja domena. Sve sto je neophodno jeste podestiti DNS servere da gledaju na hosting , ali o njima ćemo nešto kasnije. 

Domen – prvi uslov izrade sajta –

Registrovanje i kupovina domena, cime postajemo vlasnik istog, minimum duzine trajanja domena jeste godinu dana. 

Hosting – drugi uslov kreiranja veb sajta, predstavlja mesto gde ce se sajt nalaziti na internetu

WordPress – platforma na kojoj ce se napraviti Vas sajt, sa dodatnim pluginovima cime se povecava funkcionalnost sajta